Når du har bestemt deg for at kampanjen din bør være målgruppestyrt, er det viktig å velge riktig målgruppe.
Når du velger riktig målgruppe, vil det være en overlapp mellom de som ser kampanjen og de som har mulighet og behov for å kjøpe produktet eller tjenesten.
Dette kan illustreres av figuren under, der den grå boksen er alle personer i hele landet, den grønne sirkelen er personene som har mulighet og behov for å kjøpe produktet eller tjenesten og den gule sirkelen er personene kampanjen treffer. I dette eksempelet er det komplett overlapp mellom målgruppen og de som har mulighet og behov. Dette er det vi kaller en effektiv kampanje:
Dersom man bommer på målgruppedefinisjon, vil kampanjen bli vist til få personer som har mulighet og behov for produktet eller tjenesten. Denne kampanjen er mindre effektiv:
Eksisterende eller nye kunder?
Det første spørsmålet du bør stille deg, er om du ønsker å kommunisere til de som allerede kjøper produktet eller tjenesten, eller om du skal nå nye kunder.
Eksisterende kunder
Dersom du skal nå eksisterende kunder, vet du kanskje allerede en del om disse kundene gjennom eksisterende kundeforhold, eller har gjort deg opp noen antakelser. F.eks. hvor de bor, hvilken inntekt de har, hvilken livsfase de er i, etc. Du kan også benytte deg av data fra spørreundersøkelser gjennom selskaper som Norstat, Kantar eller YouGov for å kartlegge kundegruppen din bedre.
Har du kundelister, kan disse spesifikke kundene nås gjennom CRM-matching, ved at Diar matcher kundenes telefonnr. eller epost mot aID-innloggingen. Dette tilbys ikke i Markedsplassen i dag, men kan settes opp manuelt for din bedrift. Ta kontakt med oss for å få vite mer om hvordan vi kan gjennomføre CRM-match mot din kundeliste.
Utvide kundemassen
Ønsker du å utvide kundemassen, er det viktig å reflektere over hvorvidt den eksisterende kundemassen representerer den posisjonen selskapet skal eller burde ta.
Det kan eksempelvis hende at de eksisterende kundene er i et eldre alderssegment fordi produktet eller merkevaren hittil har tiltrukket seg denne gruppen. Men dersom produktet og/eller merkevaren fremover skal ta en annen posisjon, kan det fort hende at målgruppen og kommunikasjonen burde rettes mot en yngre målgruppe.
Variabelvalg
Ved valg av variabler (f.eks. kjønn, inntekt, alder, etc), vil ordtaket “less is more” være gjeldende.
Dess færre variabler man velger, dess flere personer når man. Dersom man eksempelvis velger “menn i alderen 25-34 som bor i Lindesnes kommune og eier elbil”, blir denne målgruppen svært liten sammenlignet med å velge “de som bor i Agder og eier elbil”.
Målretting øker sannsynligheten for å treffe en spesifikk gruppe, men man må også ta høyde for alle man mister ved å segmentere. La oss ta eksempelet over: Dersom man selger elbillader på Sørlandet kan det hende historikk tilsier at den typiske kjøperen er en yngre mann i kommunen. Men ved å målrette kun mot denne gruppen, velger man bort kvinner, eldre menn og de som bor i nærliggende kommuner, som kanskje også har behov for en elbillader.
Denne kampanjen ser slik ut: Mulighetsrommet for å nå potensielle kunder er stort (grønn sirkel), men man utnytter ikke det fulle potensialet fordi man benytter for mange variabler for å definere målgruppen (gul sirkel).
Vår anbefaling er derfor å holde antall variabler til et minimum, og kun velge de variablene som knytter seg til hvem som faktisk kan kjøpe produktet eller tjenesten og hvem som faktisk har behov for å kjøpe produktet eller tjenesten.
Hvem kan faktisk kjøpe produktet eller tjenesten?
Dersom det er konkrete begrensninger på hvem som kan kjøpe produktet eller tjenesten, bør dette hensyntas i målgruppen og valg av variabler.
Variabler:
Geografi › Eks: Produktet kan kun kjøpes hos fysisk forhandler eller butikk. F.eks. lokal bilforhandler.
Urbanisering › Eks: Tjenesten er kun tilgjengelig i byer. F.eks. utleie av sparkesykler.
Inntekt eller formue › Eks: Produktet er en luksusvare og kan kun kjøpes av de med høy person/husstandsinntekt eller -formue. F.eks. eksklusivt armbåndsur.
Hvem har behov for å kjøpe produktet eller tjenesten?
Variablene kan også brukes til å skille ut de som har et konkret behov for å kjøpe produktet eller tjenesten.
Variabler:
Alder › Eks: Produktet er tilpasset en spesifikk aldersgruppe. F.eks. Boligsparing for Ungdom.
Livsfase › Eks: Produktet er kun relevant for barnefamilier. F.eks. barnevogn.
Kjønn › Eks: Produktet er kun for kvinner. F.eks. hygieneprodukter.
Motor › Eks: Produktet er kun relevant for de som eier bil. F.eks. bilforsikring.
Boligtype › Eks: Produktet er kun relevant for de som bor i hus. F.eks. garasjeport.